Tochtbeschrijving

Dit is geen laagdrempelige honden sledetocht, maar ‘the real thing’. Daardoor worden ook vereisten gesteld aan de deelnemer. Lees de deelnemingsvoorwaarden (zie link onder tabblad ‘3 daagse tocht’) vooraleer je boekt.

  • maximum 3 persoon per afreis
  • zelf je slee met eigen honden team besturen
  • gids met eigen honden team, geen meerijdende sneeuwscooters
  • zeer uitdagende en afwisselende tocht
  • ijsvissen
  • wintercamperen


De stilte van Lapland

Laat je dagelijkse sleur achter je en her bron in de stilte van onze 5-daagse honden sledetocht.
Dit programma kan gerust een 5 daagse meditatie genoemd worden. Niet in de vorm van 5 dagen stilzitten op een kussen, maar in de vorm van een begeleide tocht per hondenslee waarbij je zelf zeer actief betrokken bent. Bij momenten giert de adrenaline door je lijf, later ervaar je rustige concentratie terwijl  je ’s avonds totale rust en ruimte ervaart.
Je wordt een musher. Je voert niet enkel je honden, je trekt hun tuigen aan en uit, spant ze in in het team, je bestuurt zelf je slee, je leest ook de honden, stopt je team door te remmen als dat moet en gaat helemaal op in hun hypnotiserende loopritme. Dit dwingt je om te zijn waar je bent, in het hier en nu.
Ook het winter kamperen met al haar kleine maar noodzakelijke taakjes zoals hout hakken, water boren,  ja zelfs je sneeuwlaarzen, handschoenen en thermopak uittrekken en opbergen voor de nacht vraagt om je tegenwoordigheid van geest.
De gids geeft noodzakelijke uitleg en is bij alles je beste voorbeeld. Maar ook zijn zwijgzaamheid brengt je terug naar het hier en nu aanwezig zijn in het moment.

 

De tocht dag per dag

Dag 1

In de namiddag wordt je opgehaald aan de luchthaven van de kustplaats Skellefteå. We rijden nog 2 uur landinwaarts, waar de farm is gelegen in een glooiend boslandschap afgewisseld door uitgestrekte moerassen en vele bevroren meren. ’s Avonds geniet je van een stevige maaltijd en afhankelijk van je aankomst uur krijg je al een introductie in het honden sleeën. Overnachten doe je op de farm in een sfeervolle kamer met uitzicht op de hondenweides.

Dag 2

We zijn vroeg uit de veren voor de eerste kennismaking met de honden en het geven van hun ochtend bouillon. Vervolgens krijg je uitgebreid uitleg over hoe de honden te lezen en te behandelen, het besturen van de slee en het verloop van de tocht. We passen de complete winteruitrusting en dan is het tijd voor de eerste mushing-ervaring.

Nadat je je eigen team hebt ingespannen vertrek je met de gids voor een testrit. Onderweg leer je de slee besturen, remmen, de honden lezen en enkele handige mushing-kneepjes. In de namiddag maken we ons klaar voor het vertrek van de expeditie. Na een tocht van ongeveer 2 uur komen we aan op een piepklein eilandje in het meer Storträsket. Deze nacht slapen we in een tent, maar eerst voeren we de honden, hakken we hout, smelten we sneeuw voor drinkwater en bereiden we ons eten op het kampvuur. We werken samen als een team. Iedereen steekt de handen uit de mouwen en grilt zijn eigen vlees. Bij helder weer is er een gedegen kans om het noorderlicht te aanschouwen. De kou heeft ons moe gemaakt, maar rond het houtkacheltje in de tent en daarna in de arctische slaapzak is het lekker warm.

Dag 3

Opstaan bij (diep)vriestemperatuur vraagt om een calorierijk ontbijt bij het ochtendvuur. Na het wateren van de honden ga je ijsvissen. Rond de middag vervolgen we de tocht. We mushen 3 tot 4 uur met een korte pauze halverwege met warme chocomelk. In de late namiddag bereiken we de bivakhut prachtig gelegen aan het meer. Eerst installeren en voeren we de honden en de avonduren brengen we door bij een knetterende houtkachel, en voor wie het echt heet wil kan de sauna aangestoken worden om vervolgens weer stoom af te blazen door in de sneeuw te rollen. 

Dag 4

Goed opgewarmd en uitgerust maken we vandaag de langste en zwaarste tocht van de expeditie, met een dag afstand van 30 tot 55 km staan we 5 tot 6 uur op de slee. Voor de honden een fysieke uitdaging maar voor de musher een mentale uitdaging. We passeren langs uitzichtpunten waar we de uitgestrektheid op ons laten inwerken. We stoppen onderweg om te lunchen. Vandaag is er een kans dat wild ons pad kruist. Beren slapen nu, maar wolven, vossen, elanden en kuddes rendieren kunnen het jachtinstinct van de honden aanwakkeren, wat resulteert in een spannende versnelling van het tempo. In de late namiddag komen we weer aan op de farm. Er is ruim tijd om de honden te vertroetelen, uit te spannen en te voeren. Daarna kun je meer dan ooit genieten van de warme douche en napraten bij het avondmaal.

Dag 5

Na de laatste overnachting op de farm met ontbijt nemen we afscheid van de honden en vertrekken richting luchthaven.